Predstavitev – kratka zgodovina SOTA

Program radioamaterskih priznanj Summits on the Air (SOTA) je bila ideja Johna Linforda, G3WGV. Čeprav je imel to idejo že leta nazaj, je šele ob ogledu spletne strani European Adventure Radio, ki jo vodi Richard, G3CWI, spravil svojo idejo na papir. Poslal je e-sporočilo Richardu z enim samim vprašanjem: “poskusiva, če bo ideja uspela?”. Originalna ideja je bila dolga le nekaj odstavkov na A4 papirju, vendar pa je bilo potrebno več kot 1.000 ur dela, da se je ideja spremenila v oprijemljiv program priznanj. Mnogo ljudi je pomagalo pri vzpostavitvi programa, med njimi Matthew, M5EVT, Alan, M1EYO in Roger, MW0IDX. Veliko izmenjave in mnenj je bilo narejenih preko interneta, preden je bilo priznanje SOTA uradno “splavljeno” 2. marca 2002. Anglija in Wales sta bila prva udeleženca, kmalu za njima pa se je pridružila Škotska.

Čeprav ne John ne Richard nista pritegnila velikega števila udeležencev, je bila SOTA predvidena kot poljubno povečljivo priznanje, katerega osnova je internet, torej tudi prosto dostopne baze (tako vrhov kot tudi udeležencev, aktivatorjev, …). Na vso srečo je Richard poznal Garyja Bleadsa, G0HJQ, ki je bil programer in oblikovalec baz podatkov.

Imeti priznanje in infrastrukturo pa žal še ne zagotavlja uspeha, tako da je bil vložen velik trud v oglaševanje in popularizacijo. Tako John kot Richard sta napisala veliko člankov, gostovala v talk showih po klubih in sodelovala na vseh mogočih prireditvah s SOTA razstavnim prostorom. Več kot 1.000 letakov je bilo razdeljenih v prvih 18 mesecih delovanja. A tudi to ni bilo dovolj. Mednarodna publiciteta je bila dosežena s konstantnim pošiljanjem novic drugim organizacijam ter seveda močnim angažiranjem aktivatorjev po vrhovih in glasnikih SOTA, ki so ponesli glas po svetu.

Danes ima SOTA več sto udeležencev in združenj po svetu, ki vsi delijo enaka pravila, kodeks in infrastrukturo.

SOTA neprestano raste in nova združenja redno pristopajo. Za več informacij o aktivnih  SOTA združenjih si oglejte spletno stran mednarodne SOTA organizacije.